2018-10-27 07:52:50• hírek • Bede Emőke

Dél-Afrikából keresnek telefonon? Ne vedd fel, valószínűleg átverés!

Téged is hívtak már telefonon a Dél-afrikai Köztársaságból? Esetleg Szenegálból? Vagy Szerbiából? Reméljük, nem vetted fel, ugyanis épp egy újabb telefonos csalás éli fénykorát.

A digi24.ro információi szerint a legtöbb hívás az olyan távoli országokból érkezik, mint Pakisztán (+92), Szenegál (+221), Mali (+223), Nigéria (+227) vagy Oroszország (+7). De arra is volt már példa, hogy Szerbiából futott be a gyanús hívás. A hírportál Liviu Arsene informatikai szakemberre hivatkozva azt is közli, a hackerek olyan telefonvonalakat bérelnek, melyek ezekbe az országokba vannak bejegyezve, ám az igazi csalás mégiscsak abban áll, hogy a hívás hatalmas költségeit a hívott félnek számolják fel, akár több tíz eurót percenként. Az összeg természetesen a csalók pénztárcájában landol, akiket szinte lehetetlen lenyomozni. Emellett sokszor személyes adatokat is megpróbálnak kicsikarni az emberből, melyek segítségével újabb komoly pénzeket nyúlnak le a bűnözők.
 

A szakemberek és Románia legnagyobb mobilszolgáltatói is azt javasolják, az ilyen gyanús hívásokat fel se vegyünk inkább, és a visszahívással se kísérletezzünk. Sőt, ha lehet, tegyük a telefonszámot tiltólistára, hogy ne is próbálkozassanak újra. Emellett idősebb rokonaink figyelmét is hívjuk fel erre, hiszen ők az a korcsoport, melyet a legegyszerűbb ily módon átverni.
 

Azt már mondanunk sem kell, hogy sem telefonon, sem interneten nem szabad kiadnunk bankszámlánk, bankkártyánk adatait, vagy a PIN-kódunkat. Ne utaljunk pénzt ismeretleneknek még akkor se, ha valamilyen alapítványt képviselve, egy nemes cél elérése érdekében kérnek erre minket. Az ilyen adománygyűjtéseket mindig vissza lehet követni interneten, vagy fel lehet hívni az adott szervezet központi számát, ahol igazolhatják, hogy valódi gyűjtésről van-e szó. Ha azonban mégis óvatlanok voltunk és kiadtuk ezeket a létfontosságú adatokat, azonnal hívjuk a pénzintézetet, s tájékoztassuk őket a csalásról -tanácsolja a Szatmát Megyei Rendőrség, de az Europol angol nyelvű tájékoztatóját is el lehet olvasni az alábbi oldalon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: